Δράκοι

Δράκοι

Υπάρχουν; Κι αν όχι, υπήρξαν ποτέ;


Ο δράκος ή δράκοντας ( αρχ. ελληνικά δράκων) είναι μυθικό ον, το οποίο έχει συνήθως μορφή ερπετού ή μεγάλης σαύρας. Βρίσκεται στη μυθολογία αρκετών πολιτισμών. Χαρακτηριστικοί είναι οι κινέζικοι δράκοντες με θετικούς συμβολισμούς. Κοινά, συνήθη χαρακτηριστικά των δρακόντων είναι το μεγάλο μέγεθος και αντίστοιχα η μεγάλη δύναμη. Ένα από τα όπλα τους είναι ότι συνήθως βγάζουν φλόγες από το στόμα. Στην Ευρωπαϊκή μυθολογία οι δράκοντες είναι φτερωτοί και αντίθετα με την κινέζικη παράδοση, έχουν αρνητικούς συμβολισμούς.

Το παραπάνω απόσπασμα είναι παρμένο από τη βικιπαίδεια. Θέλω να δώσω ιδιαίτερη έμφαση στη φράση "Ο δράκος ή δράκοντας ( αρχ. ελληνικά δράκων) είναι μυθικό ον" και ιδιαίτερα στη λέξη "μυθικό". Από την αρχαιότητα ακόμα υπήρξαν αναφορές σε αυτά τα πλάσματα. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Σουμέριοι ήταν αυτοί που πρώτοι αναφέρθηκαν σε αυτά. Ακόμα και στην Κίνα και την Ινδονησία και σε άλλες πολλές χώρες ανά τον κόσμο υπάρχουν περιγραφές διαφόρων ειδών δράκων. 
Στα αρχαία χρόνια οι δράκοι θεωρούνταν ¨καλοί¨, ήταν θετικό σύμβολο και βοηθούσαν τους ανθρώπους. Στην Κίνα ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολλές γιορτές και εκδηλώσεις σχετικές με τους δράκους και τους τιμούν ιδιαίτερα. Από τότε όμως, που ο Χριστιανισμός άρχισε να επεκτείνεται σε πολλές ηπείρους του κόσμου, η άποψη των ανθρώπων για τους δράκους άλλαξε ριζικά, αφού ακόμα μέχρι και σήμερα στον Δυτικό κόσμο πιστεύουν πως οι δράκοι είναι κακοί και μχθηροί και πως είναι σύμβολο του Σατανά. Στη χιστιανικη παράδοση, μάλιστα, υπάρχει ο θρύλος/μύθος του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος σκότωσε τον δράκοντα και έσωσε την όμορφη κοπέλα και τους κατοίκους της περιοχής στην οποία βρισκόταν η κατοικία του δράκοντα. Είναι γνωστό πως αγαπημένη συνήθεια της Εκκλησίας είναι να παραποιεί γενικά γεγονότα και αλήθειες και να τις παρουσιάζει όπως αυτή επιθυμεί, ανάλογα με τα συμφέροντά της.
Η δική μου προσωπική άποψη είναι πως σίγουρα οι δράκοι κάποτε υπήρξαν. Δεν μπορεί να είναι ψέμα και μυθοπλασία κάτι που υπάρχει ως μύθος σε όλες τις γωνιές της γης από πολλούς και διαφορετικούς πολιτισμούς που δεν είχαν επαφές μεταξύ τους. Δεν ήταν κάτι που διαδόθηκε. Ήταν κάτι που υπήρχε σε κείμενα, σε ζωγραφιές σε πολλούς πολιτισμούς. Δεν πιστεύω πως έτσι ξαφνικά τους ήρθε των αρχαίων Ελλήνων να πουν "Α, τι θα πούμε στα παιδιά μας για να τα τρομάζουμε και να μας υπακούνε? Τι θα πούμε για να φανούμε γενναίοι και πολυταξιδεμένοι? Θα δημιουργήσουμε ένα μυθικό πλάσμα¨τον δράκο! Και ο δράκος θα βγάζει φωτιά από το στόμα του!". Και το ίδιο φυσικά σκέφτηκαν και οι Σουμέριοι. Και οι Κινέζοι. Και οι Νορβηγοί.  Αυτό εμένα δε με καλύπτει και ούτε μου φαίνεται λογικό. Φυσικά, σε πολλούς δε φαίνεται λογική η ύπαρξη των δράκων. Πλάσματα που πετούσαν φωτιές από τα στόματά τους και είχαν μαγικές δυνάμεις και ήταν πελώρια και πετούσαν? Αδύνατο! Τόσα περίεργα και παράξενα και ασσύληπτα για το νου πράγματα υπάρχουν γύρω μας! Οι πυραμίδες, το Στόουνχετζ, τα Κυκλώπεια Τείχη και οι πέτρινοι γίψαντες Μοάι στο Νησί του Πάσχα είναι μερικά από αυτά τα ανεξήγητα. Αλλά φυσικά αυτά μπορούμε να τα δούμε μπροστά μας, όμως δεν μπορούμε να μάθουμε την ιστορία τους, συγκεκριμένα από ποιούς και πώς χτίστηκαν! Ενώ τους δράκους δεν μπορούμε να τους δόυμε αλλά έχουμε γραπτές αποδείξεις,ακόμα και αγάλματα, που μαρτυρτούν την ύπαρξή τους. 
Η άποψη του καθενός διαφέρει. Απλά εξηγήστε μου πώς κάτι που ΔΕΝ υπήρχε τόσες χιλιάδες χρόνια αποτελεί πάντα επίκαιρο θέμα. Σήμερα το συναντάμε σε βιβλία, σε ταινίες και σε τηλεοπτικές σειρές. Είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα συγγραφέων και αναγνωστών και έχουν μεγάλη επιτυχία. Όπως στο Game of Thrones, στο Χόμπιτ και στην παιδική ταινία How to train your dragon. 
Τέλος, μπορείτε να αφήσετε το σχόλιό σας.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιβλιοφωτογραφία του μήνα (Απρίλιος 2020)

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένος; Αυτοί είναι οι λόγοι!

Ted Talk 1: Σεξουαλική Ευχαρίστηση

To be or not to be?