Νιώθεις συνεχώς κουρασμένος; Αυτοί είναι οι λόγοι!

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένος; Αυτοί είναι οι λόγοι!




Ο κόσμος αλλάζει. Και μαζί του αλλάζει και η καθημερινότητα. Ζούμε μια πολυτάραχη ζωή με γρήγορους ρυθμούς. Το άγχος βρίσκεται πλέον στις ζωές όλων μας, ακόμα και των μικρών παιδιών. Και ως αποτέλεσμα επηρεάζεται όχι μόνο το σώμα, αλλά και η ψυχική μας υγεία.  Αυτό σημαίνει πως ίσως είσαι συναισθηματικά και διανοητικά εξουθενωμένος. Ποια είναι όμως τα «σημάδια» και τι μπορείς να κάνεις για αυτό;

Νιώθεις κούραση- ΌΛΗ την ώρα!

Ξυπνάς το πρωί με δυσκολία, ίσως να χρειάζεται να βάζεις δύο και τρία ξυπνητήρια. Κι ύστερα σηκώνεσαι με το ζόρι για να ξεκινήσεις τη μέρα σου, επιθυμώντας απλά να χωθείς κάτω από τη ζεστή σου κουβέρτα. Πρέπει να καταλάβεις πως αυτού του είδους η κούραση δεν είναι μόνο σωματική, αλλά και ψυχική. Λειτουργείς σαν ρομπότ κι αυτό που λείπει στην ουσία από την καθημερινότητά σου είσαι .. εσύ! Λείπει η προσωπικότητά σου και συχνά προσποιείσαι κάποια χαμόγελα, πράγμα σύνηθες στις μέρες μας, όπου η χαρά δεν αποτυπώνεται πλέον στο βλέμμα των ανθρώπων. Σου λείπει το κίνητρο για να κάνεις ακόμα και όσα σε έκαναν ευτυχισμένο.

Νευριάζεις με το παραμικρό


Όχι, δεν είναι εκείνες οι μέρες του μήνα. Ούτε φταίνε οι ορμόνες για τα ξεσπάσματά σου. Μπορεί να εκνευριστείς με κάποιο σχόλιο, με κάποιο πείραγμα ενός γνωστού σου ή ο τρόπος που κάποιος τρώει το φαγητό του. Ακόμα και η φωνή ενός ατόμου είναι αρκετή για να σε εξοργίσει! Νιώθεις συνεχώς σαν ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί και να τα σκεπάσει όλα με τη λάβα του. Στο τέλος της μέρας, έχεις μετατραπεί στη μέγαιρα του παραμυθιού και οι πιο έξυπνοι τουλάχιστον προσπαθούν να σε αποφύγουν μην τους πετάξεις τίποτα στο κεφάλι....

Οι σχέσεις σου έχουν πάρει τον κατήφορο

Και φυσικά λογικό κι επόμενο είναι να επηρεάζονται αρνητικά οι σχέσεις σου με τα άτομα που συναναστρέφεσαι, είτε πρόκειται για οικογένεια, φίλους, συναδέλφους-συμφοιτητές, ακόμα και για τον ερωτικό σου σύντροφο. Όλους τους παίρνει η μπάλα! Καθώς αγχώνεσαι όλο και πιο πολύ και επηρεάζεσαι και από τα πιο ασήμαντα πράγματα, αρχίζεις να χάνεις την επικοινωνία και να γίνεσαι όλο και πιο επιθετικός. Κάθε συζήτηση καταλήγει σε διαμάχη. Προτιμάς να κλείνεσαι στον εαυτό σου και να αποφεύγεις τις συναναστροφές. Βέβαια, είναι λογικό να χρειάζεσαι κάποιες φορές χρόνο μόνος σου ή να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα, αλλά πρέπει να προσέξεις αν όντως πρόκειται για κάτι φυσιολογικό, ή αν έχεις αρχίσει με τη συμπεριφορά σου να διώχνεις τα άτομα που αγαπάς από κοντά σου και να καταστρέφεις την ευτυχία σου. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε πρέπει να βρεις τρόπο να το παλέψεις. Αλλιώς κινδυνεύεις η κατάθλιψη να σου χτυπήσει την πόρτα και να μείνεις μόνος.

Τα πάντα για σένα είναι ΆΓΧΟΣ

Όπως προαναφέρθηκε, είναι λογικό να υπάρχει άγχος στις ζωές μας. Και μάλιστα αρκετές φορές είναι και ευεργετικό, γιατί μας δείχνει ποια είναι τα όριά μας ή μας κινητοποιεί. Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις που νιώθεις να σε καταβάλλει και να ρουφάει κάθε ίχνος ζωντάνιας από μέσα σου. Ανησυχείς υπερβολικά και φοβάσαι κι αυτό συνήθως εκδηλώνεται με παρορμητικές συμπεριφορές ή κρίσεις πανικού. Κι εκτός αυτού, είναι σαν αυτά τα συναισθήματα να προέρχονται από το πουθενά! Νιώθεις το κεφάλι σου να πλημμυρίζει με σκέψεις κι ένα βάρος στο στήθος σου, ανίκανος να ελέγξεις τα συναισθήματά σου. Αλλά υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για αυτό. Όταν αρχίζεις να νιώθεις έτσι, προσπάθησε να εντοπίσεις την αιτία, την πηγή, και να βρεις έναν τρόπο αντιμετώπισης για να ανακουφιστείς ή βρες έναν τρόπο να «ησυχάσεις» το μυαλό σου. Έτσι θα μπορείς τουλάχιστον να ζήσεις αρμονικά με την κατάσταση. Εννοείται πως εάν όλα αυτά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την υγεία και την καθημερινότητά σου, καλό είναι να συμβουλευτείς έναν ειδικό!


Πονάς...παντού

Έχεις συχνούς πονοκεφάλους, προβλήματα με το στομάχι σου, δυσκοιλιότητα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πόνο στο στήθος ή στον αυχένα;  Δυσκολεύεσαι να αναπνεύσεις; Αυτές είναι κάποιες από τις αντιδράσεις του σώματός σου στο συνεχές στρες. Είναι ένας τρόπος για να σου τραβήξει την προσοχή και να σου πει πως χρειάζεσαι αλλαγή στη ζωή σου! Γιατί το σώμα σου ξέρει πως το χρόνιο στρες μπορεί να έχει εξουθενωτικές συνέπειες στην υγεία σου. Όσο περισσότερο μένεις σε αυτή την κατάσταση, τόσο θα χειροτερεύουν και τα συμπτώματα. Για αυτό και είναι σημαντικό για τον καθένα να μάθει να ακούει το σώμα του! Βρες έναν τρόπο για να αντιμετωπίσεις στρεσογόννες καταστάσεις. Αλλιώς μπορεί να προκληθούν από καρδιακές παθήσεις μέχρι και σακχαρώδης διαβήτης. Η υγεία σου δεν είναι παιχνίδι.

Πάει 3 κι ο ύπνος δε σε πιάνει...



Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς τα βράδια με αποτέλεσμα να μην κοιμάσαι όσες ώρες χρειάζεσαι και η ποιότητα του ύπνου σου να είναι κακή, άρα και να νιώθεις κουρασμένος το επόμενο πρωί. Προσπάθησε να κάνεις κάποιες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας, κυρίως το απόγευμα, που θα σε κουράσουν ευχάριστα και θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς. Όταν δεν κοιμάσαι 7-8 ώρες και δε χορταίνεις ύπνο, είναι λογικό να είσαι ευερέθιστος και «πεσμένος».



Δε σε νοιάζει τίποτα

Δεν ενδιαφέρεσαι για τίποτα, ακόμα και για τα πράγματα που απολάμβανες. Δεν έχεις κάποιο κίνητρο που να σε κάνει να ασχοληθείς με κάτι. Ίσως συνήθιζες να ζωγραφίζεις ή να κάνεις κάποιο άθλημα. Όχι πια. Δεν είσαι διατεθειμένος να μπεις στη διαδικασία να ασχοληθείς με κάτι. Αρνείσαι ακόμα και να πας για έναν καφέ με τους φίλους σου. Δεν τρέφεσαι σωστά κι έχεις σταματήσει να φροντίζεις τον εαυτό σου και την εξωτερική σου εμφάνιση. Κάνε λοιπόν μια ενδοσκόπηση, κοίτα πώς είναι η ζωή σου και πώς θα ήθελες να είναι. Πάρε χρόνο αποκλειστικά για τον εαυτό σου. Φρόντισέ τον, γιατί είναι ο μόνος που έχεις από την αρχή μέχρι το τέλος και οφείλεις να τον αγαπάς! Κάνε λοιπόν μια μικρή παύση και ξεκίνα να θέτεις προτεραιότητες και στόχους. Με μικρά βήματα κατορθώνει κανείς σπουδαία πράγματα!

Cry baby

Κλαις με το παραμικρό. Πολλές φορές στην πιο άσχετη στιγμή. Χωρίς λόγο. Κι όμως, κλαις αλλά για πολλούς λόγους μαζί! Είσαι τόσο κουρασμένος από όλα, έχουν συσσωρευτεί τόσα βάρη μέσα σου που πλέον δεν αντέχεις, νιώθεις να πνίγεσαι. Δε βρίσκεις ίσως πού άφησες κάτι ή σπας ένα ποτήρι πλένοντας τα πιάτα κι αμέσως ξεσπάς σε κλάματα! Ίσως να νιώθεις κιόλας πως δεν κάνεις τίποτα πια σωστά. Απλά πάρε βαθιές ανάσες και επικεντρώσου σε κάτι ευχάριστο. Θύμησε στον εαυτό σου ποιος είσαι! Ή αν χρειάζεσαι να κλάψεις, κλάψε με την καρδιά σου, ώστε να φύγει το «βάρος» από πάνω σου και να ανακουφιστείς. Αλλά μετά το κεφάλι ψηλά!





Είναι πραγματικά τόσο πολλά αυτά που μας κουράζουν καθημερινά και μας κάνουν να χάνουμε την ταυτότητά μας και να ξεχνάμε ποιοι είμαστε και τι μπορούμε να καταφέρουμε. Το μυστικό είναι να μην αφήνεις τα πράγματα να «σε πάρουν από κάτω». Όλοι έχουμε κακές μέρες. Αυτό που έχει σημασία είναι να προσπαθούμε να βρίσκουμε τη χαρά στην κάθε μας μέρα. Μάθε να φροντίζεις τον εαυτό σου. Και φυσικά, αν νιώθεις τα παραπάνω σε μεγάλο βαθμό ή αν δεν μπορείς να διαχειριστείς ορισμένα προβλήματα, θα σου κάνει καλό να ζητήσεις βοήθεια. Μπορείς να ζητήσεις δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και μέσω τηλεφώνου και μέσω ίντερνετ.

Σύνδεσμος με χρήσιμα τηλέφωνα υποστήριξης:

*οι παραπάνω πληροφορίες βρέθηκαν και διασταυρώθηκαν από πληθώρα ιστοσελίδων και άρθρα ειδικών ψυχολόγων*

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιβλιοφωτογραφία του μήνα (Απρίλιος 2020)

Δράκοι

Ted Talk 1: Σεξουαλική Ευχαρίστηση

To be or not to be?