Βιβλιοκριτική: Οι Φύλακες του Μυστικού, David Gibbins

Οι Φύλακες του Μυστικού



Εκδόσεις: Διόπτρα
Ξενόγλωσσος Τίτλος: THE TIGER WARRIOR
Μεταφραστής: Γεώργιος Μπαρουξής
Ημερομηνία έκδοσης: 27/01/2016
Αριθμός σελίδων: 568
Χώρα προέλευσης: Ηνωμένο Βασίλειο
Σειρά: David Gibbins: Τζακ Χάουαρντ
Κατηγορία: ARCHEOLOGICAL/HISTORICAL


  Το παρόν βιβλίο είναι το τέταρτο και τελευταίο της σειράς Τζακ Χάουαρντ και ναι, ξεκίνησα με αυτό. 😅
  Έχουμε τριτοπρόσωπη αφήγηση, μεγάλες παραγράφους και πολλές λεπτομέρειες. Το θέμα του βιβλίου είναι κάποιες από τις ανακαλύψεις του αρχαιολόγου Τζακ Χάουαρντ και της ομάδας του. Ίσως κάποιοι θρύλοι να είναι περισσότερο αληθινοί από όσο φανταζόμαστε. Ίσως οι Ρωμαίοι και οι Κινέζοι να ήρθαν σε επαφή νωρίτερα από όσο πιστεύαμε. Ποιο αρχαίο μυστικό τους έφερε κοντά;
  Η πλοκή διαδραματίζεται κυρίως στο σήμερα, στην Ινδία και το Πακιστάν. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά κεφάλαια από το 1879, τα οποία δείχνουν στιγμές της ζωής του προπάππου του Τζακ, του οποίου τα ίχνη είχαν χαθεί μετά από μια τελευταία περιπέτειά του.


Κάποιες από τις ανακαλύψεις του Gibbins

  Διάβασα κάποιες κριτικές στο goodreads και οι περισσότεροι παραπονιούνταν για το πλήθος των λεπτομερειών και για τους μεγάλους μονολόγους που ήταν ενσωματωμένοι μέσα σε διάλογο. Ωστόσο, το θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό. Η ιστορία μας περιστρέφεται γύρω από έναν αρχαιολόγο και την ομάδα του και είναι γραμμένο από τον David Gibbins, ο οποίος είναι και ο ίδιος αρχαιολόγος! Άρα, αυτό που θα περίμενε κανείς είναι ιστορικές λεπτομέρειες, χρονολογίες, ονόματα. 
  Κάτι πολύ σημαντικό και που μου εμπνέει σεβασμό προς το συγγραφέα είναι η σχολαστικότητά του. Τα περισσότερα από αυτά που περιγράφει είναι αληθινά (τα ιστορικά γεγονότα και όχι η ζωή του Τζακ). Μάλιστα, στο τέλος του βιβλίου, ο ίδιος διασαφηνίζει τι ήταν αποκύημα της φαντασίας του. Οπότε, εκτός από ένα καλό αρχαιολογικό μυθιστόρημα αποκτάς και ιστορικές γνώσεις διαβάζοντάς το.




  Γενικά το βιβλίο μου άρεσε. Μου άρεσαν οι χαρακτήρες και κυρίως οι αναδρομές στο παρελθόν. Απόλαυσα τα back stories και το μυστήριο που τα περιέβαλε. Το μόνο αρνητικό είναι πως δεν εμβάθυνε και τόσο στους χαρακτήρες, γιατί επικεντρωνόταν πιο πολύ στη σύνδεση των γεγονότων των διαφορετικών ιστορικών περιόδων. Επίσης, κάτι μου με κούρασε ήταν οι μεγάλοι παράγραφοι. Δεν είναι ένα βιβλίο που μπορείς να το διαβάασεις σε 3 μέρες. Διαβάζεις 20 σελίδες, το αφήνεις και μετά άλλες 20.
  Σε όσους αρέσει το μυστήριο, οι θρύλοι, η αρχαιολογία και η περιπέτεια το προτείνω! Αρκεί να έχετε όμως υπομονή, μιας και δεν είναι ένα από τα μικρότερα βιβλία που έχετε διαβάσει.
Το βιβλίο, εκτός από το σημείωμαα του συγγραφέα, περιέχει και χάρτη.



David Gibbins


Αν το έχετε διαβάσει, γράψτε μου κι εσείς την άποψή σας.
Καλές αναγνώσεις!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιβλιοφωτογραφία του μήνα (Απρίλιος 2020)

Δράκοι

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένος; Αυτοί είναι οι λόγοι!

Ted Talk 1: Σεξουαλική Ευχαρίστηση

To be or not to be?