Πώς να καταλάβεις πως είσαι σε μία βίαιη σχέση




Βία. Αυτή η λέξη μοιάζει να απλώνει τα πλοκάμια της και να καταστρέφει την κοινωνία μας. Η βία, όμως, δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Είναι κάτι που υπήρχε πάντα, αλλά κρυβόταν πίσω από κλειστές πόρτες και σφραγιστά παράθυρα. Και αναφέρομαι στην έμφυλη βία.

 Έμφυλη βία

Τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχει μεγάλη σύγχυση γύρω από την έμφυλη βία, καθώς επίσης και διαφορετικές απόψεις για το τι περιλαμβάνει - ενώ δε θα έπρεπε. Η βία είναι βία. Δεν υπάρχουν ελαφρυντικά. Ούτε μπορεί κάποιος να χρυσώσει το χάπι. Καιρός είναι να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός γυναικοκτονιών έχει αναστατώσει την ελληνική κοινωνία. Από τη μια, οι γυναίκες φοβούνται και προσέχουν ολοένα και περισσότερο (πόσο μπορεί να προσέξει κανείς αλήθεια;) και από την άλλη, νιώθοντας επιτέλους μια κάποια αναγνώριση. Γιατί τόσα χρόνια οι περισσότεροι υποστήριζαν πως τέτοια περιστατικά ήταν πολύ σπάνια και γίνονταν κυρίως σε τριτοκοσμικές χώρες.


Λέγεται πως μία στις τρεις γυναίκες θα υπάρξει κάποια στιγμή στη ζωή της θύμα έμφυλης βίας. Ο Παγκόσμιος Ορργανισμός Υγείας αναφέρει πως στο 70% των περιπτώσεων δολοφονίας τα θύματα σκοτώθηκαν από τους συντρόφους τους. Και τα στατιστικά συνεχίζουν... Αν έχεις σκεφτεί έστω μία φορά πως ίσως βρίσκεσαι σε μια σχέση βίας, αυτό το άρθρο είναι για εσένα. Αλλά και για κάθε γυναίκα, γιατί η γνώση είναι πρόληψη.

Χαρακτηριστικά βίαιου συντρόφου

Η έμφυλη βία χωρίζεται σε σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική. Είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό. Συνήθως, ο σύντροφος γίνεται βίαιος μετά από μεγάλες αλλαγές στη σχέση σας: συγκατοίκηση, γάμος, εγκυμοσύνη. Ακόμα και ο σύντροφος που είναι τρυφερός και σέβεται τα όρια και τις επιθυμίες σου στις αρχές της γνωριμίας ή της σχέσης σας, μόλις νιώσει πως σε έχει κάνει δική του, μετατρέπεται σε ένα τέρας βιαιότητας. Κυρίως μετά τον πρώτο χρόνο γάμου, αφού ο σύζυγος θεωρεί τη γυναίκα ιδιοκτησία του, και όχι άνθρωπο με δικά του όνειρα κι επιθυμίες. 

Έχει πυροδοτήσει κάτι από τα παρακάτω την οργή του συντρόφου σου;

  • Εξέφρασες ελεύθερα τη γνώμη σου μπροστά του ή και μπροστά σε τρίτους
  • Έχεις παραπονεθεί για κάτι που έχει κάνει
  • Έχεις υψώσει τη φωνή σου σε κάποιον τσακωμό σας
  • Έχεις αποχωρήσει την ώρα που μιλάει ο σύντροφός σου

Κάποια από αυτά λογικό είναι να εκενυρίσουν έναν άνθρωπο, αλλά σίγουρα όχι σε σημείο να χτυπήσει ή να μειώσει τον σύντροφό του.

Περιστατικά που χτυπάνε 🔔καμπανάκια🔔

  • Έχει πρόβλημα με το να εργάζεσαι
  • Σε πιέζει να αφοσιωθείς στο σπίτι και στα παιδιά
  • Αποφασίζει για θέματα που αφορούν μόνο εσένα
  • Σου δημιουργρεί προβλήματα όταν βλέπεις την οικογένεια ή τους φίλους σου
  • Καβγαδίζετε επειδή νιώθει πως τον παραμελείς
  • Ελέγχει τα χρήματά σου
  • Ελέγχει το κινητό και τα social σου
  • Δε σου επιτρέπει να κάνεις πράγματα για τον εαυτό σου (από το να βάψεις τα νύχια σου έως το να κάνεις ένα μεταπτυχιακό κ.λπ.)
  • Σου κρατάει μούτρα όταν κάνεις κάτι που αρέσει σε εσένα αλλά όχι σε αυτόν
  • Σε πιέζει ή σου επιβάλλει σεξουαλική επαφή
  • Τον φοβάσαι

Διαφορές υγιούς και βίαιης σχέσης

Σε μια σχέση, πρέπει να νιώθεις ασφάλεια. Δε θα πω αγάπη, γιατί αμφιβάλλω αν οι περισσότεροι γνωρίζουμε πραγματικά τι είναι. Πολλές φορές ονομάζουμε τη βία αγάπη. Και είναι λάθος.

Μπορεί να σκεφτείς «Όλα τα ζευγάρια έχουν προβλήματα και καβγάδες». Ναι, και κάποιες φορές ίσως οι τσακωμοί οδηγήσουν και σε σωματική βία και από τις δύο πλευρές. Δεν είναι όλα τα βίαια ξεσπάσματα κακοποίηση. Η ειδοποιός διαφορά τους είναι πως σε μια ΜΗ βίαιη σχέση, η προσωπικότητα της γυναίκας και το δικαίωμά της να εκφράζεται ελεύθερα είναι σεβαστά και αυτή αποτελεί ισότιμο μέλος. Όταν, όμως, ο σύντροφος επιβάλλει τη θέληση και την άποψή του, όταν γίνεται χειριστικός και θέλει να επιβληθεί, τότε είσαι σε μία βίαιη σχέση. Οι βίαιες σχέσεις στηρίζονται στην εξουσία, τη δύναμη, τον έλεγχο και την υπεροχή του ενός πάνω στον άλλον.

Συμβουλές

Αν σε κακοποιεί και επιμένει να έχει τον έλεγχο πάνω στη σχέση σας και πάνω σου, πρέπει να τον εγκαταλείψεις πριν γίνεις κι εσύ ένας ακόμη αριθμός.

Να ενημερώνεις πάντα τον περίγυρό σου, ώστε να έχεις μία αλυσίδα στήριξης γύρω σου,  μην κρύβεις την κακοποίησή σου. Μην τον ενημερώσεις πως θα τον εγκαταλείψεις, γιατί δε θα σου το επιτρέψει.

Μπορείς πάντα να επικοινωνήσεις με το Κέντρο Υποδοχής Κακοποιημένων Γυναικών, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων και τον ΟΚΑΝΑ. Αν ελέγχει το κινητό σου, φρόντισε να διαγράψεις τις κλήσεις ή την αναζήτηση αυτών των ορργανισμών από το ιστορικό σου.

Ξέρω πως δεν είναι ένα ευχάριστο άρθρο, αλλά σίγουρρα είναι ΑΠΑΡΑΊΤΗΤΟ.

Να σας αγαπάτε και να σας φροντίζετε. Η ζωή σας αξίζει και σας αξίζει!

Καμία μόνη.

Ευχαριστίες

Να ευχαριστήσω τη Στεφανία Ι. Σούλη, νομικό σύμβουλο, που μέσα από το βιβλίο της «Αθέατη Βία» έλαβα πολλές πληροφορίες, ακόμα και νομικές, σχετικά με την έμφυλη βία. Είναι ένα βιβλίο που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει κάθε γυναίκα, ώστε να ξέρει τι ισχύει στο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας, αλλά και πώς να αναγνωρίζει και αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. Πολλά από τα παραπάνω στοιχεία τα δανείστηκα από το βιβλίο της.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιβλιοφωτογραφία του μήνα (Απρίλιος 2020)

Δράκοι

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένος; Αυτοί είναι οι λόγοι!

Ted Talk 1: Σεξουαλική Ευχαρίστηση

To be or not to be?