Bird Box (movie) - Η δική μου κριτική

Bird Box. Μια ταινία του Netflix που έσπασε ρεκόρ με 45 εκατ. λογαριασμούς να την έχουν δει! Πρωταγωνιστεί η αγαπημένη Sandra Bullock. Η ιστορία ενδιαφέρουσα, μεγάλη προώθησή της κ.λπ. Τα σχόλια όμως όχι και τόσο θετικά. (*Spoiler alert*)





Η δική μου κριτική

  Αρχικά, θα σου πω τη δική μου άποψη για την ταινία. Όχι, δεν είμαι κριτικός, ούτε έχω γνώσεις για τον κινηματογράφο. Απλώς εκφράζω τη γνώμη μου για κάτι που είδα. 😊
  Πρόκειται για ένα μετα-αποκαλυπτικό θρίλερ, που όπως τόσα άλλα, μιλάει κάτα κάποιον τρόπο για το τέλος του κόσμου. Οπότε, δεν πρόκειται για κάτι πρωτοποριακό και διαφορετικό. Η κάθε ταινία όμως έχει και κάποια πράγματα που την κάνουν να ξεχωρίζει. 
  Εμένα το καστ της ταινίας, δηλαδή οι ηθοποιοί, μου άρεσαν πάρα πολύ. Ήταν όλοι διαφορετικοί.     Εκτός από τη διαδοχή των γεγονότων, υπήρχε και η ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων. Ο κάθε ένας ήταν διαφορετικός, με διαφορετικές απόψεις. Έδειχνε πώς επηρεάζονταν από την κατάσταση. Κάποιοι, που στην καθημερινότητά τους ήταν "καλοί άνθρωποι", έχαναν την ηθική τους και έβαζαν τον εαυτό τους πάνω από το σύνολο, πάνω από την ομάδα επιζώντων στο σπίτι. Και ναι, μιλάω για τη Lucy και τον Felix. Η φοιτήτρια-αστυνομικίνα που το έσκασε με τον τυπά με τα τατουάζ που ήταν εθισμένος σε ναρκωτικές ουσίες. Οπότε, βλέπουμε πως στην ανάγκη η κοπελίτσα κοίταξε την πάρτη της και τον γκόμενο, γιατί κάθε άνθρωπος χρειάζεται παρέα στα δύσκολα, και πρόδωσε αυτούς που την έσωσαν. Μετά έχουμε τον συγγραφέα-πωλητή Charlie, ο οποίος αν και φοβόταν λίγο περισσότερο από τους άλλους, θυσιάστηκε για να τους σώσει. Έχουμε και τον Douglas φυσικά, τον "μαλ*κα" της υπόθεσης, που όμως δεν άλλαξε, αλλά παρέμεινε ο ίδιος, ίσως μάλιστα να μαλάκωσε, γιατί νοιαζόταν για τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας. Επίσης, ο Tom έμεινε ανεπηρέαστος, αφού συνέχιζε να είναι καλόκαρδος και προστατευτικός. Η Malorie είχε τα σκαμπανεβάσματά της καθ'όλη τη διάρκεια της ταινίας, ήταν η πιο ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Άλλωστε τι άλλο να περιμέναμε για την πρωταγωνίστρια; Επίσης, η γλυκιά Olympia δεν έχασε την αθωότητά της μέχρι και το τραγικό της τέλος. Οπότε, έμεινα ευχαριστημένη σε αυτό το κομμάτι.
  Τα σκηνικά επίσης ήταν πολύ ωραία. Απλά και προσεγμένα.
  Αυτό που με απογοήτευσε ήταν πως δε μας δόθηκαν αρκετές πληροφορίες για το φαινόμενο των παράξενων πλασμάτων. Τι ήταν καταλάβαμε στο περίπου, αλλά πώς ξεκίνησαν και γιατί; Επίσης, δε μας έδωσε κάποιο τέλος. Εκτός του ότι σώθηκε η Μάλορι με τα παιδιά κι επιτέλους θα συμπεριφερόταν σαν πραγματική τους μητέρα, τι γίνεται με τα πλάσματα και την ασθένεια; Τι γίνεται με τους ψυχοπαθείς; Πώς θα μπορούσαν να νικηθούν αυτά; Δώσε μας ελπίδα πως όλο αυτό θα τελειώσει!! 
  Επίσης, πέρασε κάποια μηνύματα μέσα από τους χαρακτήρες και μέσα από τα λόγια και τις πράξεις τους και αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε.
  Μου άρεσε επίσης η αναφορά στα πουλιά. Συνυπάρχουμε μαζί τους, μας βοηθάνε, ανήκουμε στην ίδια ομάδα, στην ίδια Γη.
  Η ταινία μοιάζει αρκετά με το A Quiet Place. Λίγοι επιζώντες, παράξενα πλάσματα, σπίτι-κρυψώνα στο πουθενά. Στη μία δεν πρέπει να δεις, στην άλλη πρέπει να κάνεις ησυχία.
 Συνολικά, για μένα, ήταν μια καλή ταινία με ενδιαφέρον. Για άλλους ήταν μέτρια. Αλλά θα σου δείξω πιο κάτω κάποιες κριτικές.




Άλλες κριτικές

Η Kate Gardner (Mary Sue) έδωσε 2.5 αστεράκια στα 5 και είπε: "Αν χρειάζεσαι μια έκρηξη από μετα-αποκαλυπτικό τρόμο για τις διακοπές, αυτό είναι ένα αξιοπρεπές ταίριασμα. Αλλιώς, η ταινία είναι αδιάφορη δίπλα σε άλλες ταινίες του είδους που βγήκαν φέτος".
Ο Richard Roeper (Chicago Sun-Times) είπε πως "Αν μου έλεγες ότι η ταινία ήταν βασισμένη σε κάποια ιστορία του Stephen King - ναι, θα το πίστευα. Ήταν τόσο ανατριχιαστική. Τόσο έντονη, γεμάτη αγωνία. Και ναι, τόσο τρομακτική".
(Εγώ, που δε βλέπω και πολλά θρίλερ επειδή τρομάζω, δεν τρόμαξα στη συγκεκριμένη, ήταν μέτρια και ό,τι έπρεπε για τα γούστα μου.)
Στο IMDb κρατάει σκορ 6.8/10 με περίπου 100.000 ratings.


Μαθήματα που περνάει

  • Το ποιόν κάθε ανθρώπου φαίνεται σε κάτι τέτοιες στιγμές και όχι στην καθημερινότητα. Ο κίνδυνος βγάζει τον πραγματικό μας εαυτό και αποκαλύπτει τον πραγματικό μας χαρακτήρα και πόσο ηθικοί είμαστε στα αλήθεια. 
  • Κάποιες φορές, μπορεί να συμπεριφέρεσαι σκληρά απέναντι σε κάποιον για να τον προστατεύσεις, για το δικό του καλό, όσο κι αν σε πληγώνει αυτό. Κρύβεις τα πραγματικά σου συναισθήματα. Αυτό το είδαμε μέσα από τη σχέση της Μάλορι με τα παιδιά. Και η αγάπη της φαίνεται από πολλά, ειδικά όταν φωνάζει "Please don't take my children!". 
  • Κάποιες φορές ένας μ*λάκας σαν τον Ντάγκλας έχει πάντα δίκιο. Χωρίς συναισθηματισμούς βλέπεις πιο καθαρά τα πράγματα.



Πράγματα που δεν ήξερες

  • Η Sandra Bullock ζήτησε προσωπικά από την Sarah Paulson να υποδυθεί την αδερφή της στην ταινία. Οι δύο ηθοποιοί συνεργάστηκαν και στη μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία Ocean's Eight του 2018.
  • Ο John Malkovich (Ντάγκλας) είχε μια περίεργη σύνδεση με τα πουλιά κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. Τους μιλούσε. Τους έλεγε να περπατήσουν κι αυτά το έκαναν.
  • Η Sandra Bullock είχε τα μάτια της κλειστά το 40% των γυρισμάτων.
  • Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Josh Malerman που εκδόθηκε το 2014.
  • Αυτή ήταν η 5η φορά που η ηθοποιός Parminder Nagra υποδύθηκε τη γιατρό σε κάποιο νοσοκομείο.




Για περισσότερες πληροφορίες και για το καστ μπορείτε να κοιτάξετε εδώ: IMDb .



Φυσικά δεν έλειψαν τα memes και τα #birdboxchallenges , τα οποία έθεσαν σε κίνδυνο ζωές όπως διάβασα, αν και δεν ξέρω τι ισχύει.






Στέφι Ράσκοβα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βιβλιοφωτογραφία του μήνα (Απρίλιος 2020)

Δράκοι

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένος; Αυτοί είναι οι λόγοι!

To be or not to be?

Ted Talk 1: Σεξουαλική Ευχαρίστηση